Datek iot teknologi utvikling

Vi har koblet maskiner og mennesker til nettet – helt siden starten

Everything. Connected.

Datek er Nordens ledende leverandør av IoT-løsninger og kundetilpasset utvikling

Dateks reise begynte for nesten 25 år siden, som leverandør av Machine 2 Machine (M2M) for bedriftsmarkedet. Med fremveksten av internett, nettverksteknologi og trådløsteknologi har vi etter hvert orientert oss mot Internet of Things (IoT) og har etablert oss som en solid aktør innen lysstyring, smarthus, smart infrastruktur, flåtestyring og konsulenttjenester. For å nevne noe.

Vår visjon er å skape en verden hvor mennesker, ting, infrastruktur, byer og systemer kommuniserer med hverandre, og vi tror oppriktig at det er en bedre og mer effektiv verden.

Fra våre moderne lokaler i Lillestrøm jobber over 70 medarbeidere med å skape en mer sammenkoblet verden.

Vår historie

Miljøet vårt har historie tilbake til 1969, helt fra internetts spede barndom. Man kan godt si at vår historie speiler teknologiutviklingen de siste 50 årene.

1969
1971
1973
1974
1979
1982
1984
1990
1997
1998
1999
2000
2001
2003
2005
2006
2007
2008
2009
2014
2015
2016
2018
2019
2020
2021
Etablering av Informasjonskontroll AS

Informasjonskontroll AS blir etablert. Leiet inn for å programmere for FFI der Informsjonskontrolls ansatte satt på et eget kontor i FFI sine lokaler.

1969
Informasjonskontroll flytter til Asker

Arbeidet på FFI var sluttført, og IK kjøper og flyttet inn i tidligere Norgaard pensjonat i Asker.

Nordgård
Krypteringsløsninger

Informasjonskontrolls ansatte er med på å utvikle det første systemet som benyttet programmert kryptering for FFI og Etteretningstjenesten

Norges første internett-tilknyning

Informasjonskontroll utvider med hardwareavdeling. IK fikk i oppdrag å lage en dataforbindlese mellom FFI og Norsar. Dette ble en av de første internettilknytninger i Norge.

Nybygg

IK bygger nytt i Solbråveien i Asker. 

1979
Spacetech

IK etablerte datterselskapet Spacetech som senere ble solgt til Kongsberggruppen.

Miros

IK etablerte datterselskapet Miros AS

Kongsberggruppen blir ny eier

Kongsberggruppen kjøper IK og nytt navn blir Kongsberg Informasjonskontroll.

Datek etableres

Datek etablert i nåværende form av Ketil Westgaard, Steinar Olsen og Freddy Slommerud. Startet i Dovregården i Lillestrøm. Hovedfokus fra første dag var todelt: Distribusjon av Siemens GSM-modemer som eneste norske representant og distribusjon av flåtestyringsløsning fra det svenske firmaet Hogia. Første flåtestyringsavtale med NSB Godstrafikk (nå Cargonet) om leveranse av flåtestyringsløsning (fortsatt i bruk).

Flytting

Vi flyttet til Gåsevikveien 4 på Kjeller, i inkubatorlokalene til Campus Kjeller (nå Kjeller Innovasjon). Andre flåtestyringsavtale med NSB Persontrafikk (nå Vy) om leveranse av Stasjon i Tog-løsning (var i bruk frem til 2017). Kommersialisering av spinoffprodukt fra flåtestyring: SMS Meldingssystemet GSMS (nå CPAS) - ble etter hvert brukt av 70% av innholdsleverandørbransjen for SMS-innhold på begynnelsen av 2000-tallet. Informasjonskontrolls opprinnelige eiere reetablerer IK under opprinnelig eierskap og skiller lag med Kongsberg gruppen.

Netcom distributør

Datek blir Netcoms (nå Telia) distributør av Trådløs Bedrift

Flytter igjen...

Flyttet til nytt bygg/nye lokaler i Gåsevikveien 8 (nå Instituttveien 6) på Kjeller - Datek tok over hele 3. etasje i bygget. Etablerte eget utviklingsmiljø og supportavdeling.

Schibsted

Schibsted inn på eiersiden - Europeisk satsning på mobile plattformer - vokste til 30 ansatte (2001-2002)

Styringssystem for gatelys

Avvikling av europeisk satsning grunnet manglende modenhet i markedet, redusert til 13 ansatte. Startet distribusjon av styringssystem for gatelys - fikk raskt en rekke norske kommuner som kunder.

Zigbee til styringsystem for gatelys

Startet leveranse av egenutviklet styringssystem for gatelys, utviklet første armaturstyrte enhet (styring av enkeltlysstolper). I motsetning til konkurrentene som bruker trådbundne løsninger velger Datek radioteknologien Zigbee som bærer

Mesta

Leveranse av flåtestyringssystem for vintervedlikehold til Mesta.

Fra 2007 til 2013

Salg av en rekke anbudsbaserte løsninger innenfor Jernbanesektoren, vei og infrastruktur

Levering til GFS

Utviklingsprosjekt og leveranse til Gardermoen Fuelling System.

Datek fuelling
Vi går inn i det engelske markedet

Avtale med engelsk distributør om salg av lysstyringssystem for det engelske markedet.

Datek Light Control blir eget AS

Datek Light Control skilles ut som eget datterselskap, med Datek-medgründer Steinar Olsen og Øyvind Sløgedal i spissen

Flytting og ny satsing!

Datek flytter inn i nye lokaler i Storgata 6 i Lillestrøm. Datek starter satsning innenfor smarthus, både produktuvikling, plattform og salg.

Fasade sykkel 2015
Datek Production etableres

Datek Productions etableres som datterselskap 

Samarbeid med Infomasjonskontroll AS

Intensjonsavtale om oppkjøp av selskapet Informasjonskontroll med 17 ansatte som flytter inn i Dateks lokale.

Datek Smart Home etableres og Informasjonskontroll kjøpes opp

Datek etablerer datterselskapet Datek Smart Home og kjøper opp IK sin virksomhet ved hovedkontoret i Lillestrøm, inkl. 80% av de ansatte og de fleste kundeforhold. Karmøykontoret viderefører sin drift med fokus på Vestlandet.

Oppkjøp og nyetablering

Oppkjøp av Informasjonskontrolls Skjetten-avdeling på 13 ansatte gjennomføres. Nytt navn på selskapet er i dag Datek Next og utgjør Dateks konsulentvirksomhet. Datek etablerer datterselskapet Datek Smart Health.

IK ute utsnitt
Nye deleiere og Datek Smart Health bryter ut

Lyse og Haugaland Kraft går inn på eiersiden i Datek. Datek Smart Health bryter ut av Datek og bytter navn til Aidee Health. De fortsetter arbeidet med å lansere et produkt som kan revolusjonere måten man måler og behandler høyt blodtrykk.

Vekst

Høydepunkter

Nesten 25 år som selskap (og enda noen til om vi regner med hele historien til Datek Next) gir gode minner. Her er noen høydepunkter vi sent glemmer.

Haugalandet nyansatte

I 2021 går Lyse og Haugaland Kraft inn på eiersiden av Datek. "Datek er en av de mest spennende aktørene i landet når det gjelder teknologiløsninger til både kommuner og bedrifter. Vi ser også et betydelig potensial i selskapet innen smarte løsninger rettet mot privatmarkedet" sier konserndirektør tele, Toril Nag i Lyse.

Som en følge av dette etablerer Datek Next i Haugesund.

Oslo rådhus utsnitt

Oslo kommune ønsker å skape trygge og fine områder for innbyggerne, turistene og andre som ferdes i byrommet ved å lyse opp fasader. I 2020 ble Oslo rådhus utstyrt med en løsning fra Datek for utendørs belysning som dekker det estetiske behovet og samtidig er både miljø- og kostnadsbesparende.

IK ute utsnitt

I 2020 kjøper Datek opp Informasjonskontroll sin avdeling på Skjetten med 13 ansatte. Nytt navn på selskapet er i dag Datek Next og utgjør Dateks konsulentvirksomhet.

Eva Hub miljø utsnitt

Norskutviklet smarthus produktserie som ser bra ut i hjemmet!

Høsten 2020 startet vi samarbeidet med Eker. Eker designet en produktfamilie som våre kunder kan være stolte av å plassere synlig i sitt hjem og som er i tråd med vår merkevare Eva – Smarthus gjort enkelt. De første produktene er allerede i hus og salget er i gang i vår nettbutikk.

Føler du deg påkoblet? Sjekk ut det siste fra IoT-verdenen!