For å bli mest mulig bærekraftig benytter Bærum kommune smart teknologi. En fremtidsrettet styringsløsning fra Datek Light Control gir kostnadsbesparelser og forbedrer lysmiljøet for både innbyggere og artsmangfoldet.
June 19, 2025
I 2018 gikk startskuddet for kommunens store prosjekt "Fremtidens utendørsbelysning". Bakgrunnen for prosjektet var at kvikksølvarmaturer, som også er lite energieffektive, ble forbudt og kommunen måtte skifte ut de gamle lyspunktene. I dag er nesten all belysning knyttet opp mot det nye lysstyringssystemet, levert av Datek Light Control.
Vi hjelper kommunen med teknologi for å kunne kontrollere og styre alt fra veilys, lysløyper og idrettsbaner, til offentlige bygninger som skoler og barnehager. Bærum kommune har allerede byttet ut nesten 9000 gamle lysarmaturer med nye og energibesparende LED armaturer.
Det nye styringssystemet gir kommunen muligheten til å kontrollere hvert enkelt lysarmatur. Kommunen kan nå velge om de skal skru lysstyrken opp, ned eller om armaturet skal slukkes helt. Dette er for å sikre at det er riktig lys på riktig sted til riktig tid, men også for å redusere lysforurensningen i tettbebygde strøk.
En annen løsning som benyttes av kommunen er sensorer som registrerer bevegelse og som kan tenne lys på for eksempel en parkeringsplass, busslomme eller andre steder det normalt sett skal være lite lys om natten. På den måten er det nok lys når folk er på stedet, men lyset er dimmet betraktelig ned når det ikke er noen der. Dette er både med på å skape trygghet for innbyggerne, men også med på å gjøre omgivelsene bedre for insekter og dyr.
Et annet viktig aspekt er at kommunen får kontroll på hvor mye strøm som benyttes. De mottar rapporter på energiforbruk i hvert enkelt armatur i en egen web portal. I portalen får kommunen også varsel om feil eller kommende feil, og kan på den måten effektivt feilsøke og rette opp feilen. Dette vil komme innbyggerne i kommunen til gode da feil blir utbedret raskere, og man slipper perioder uten gatebelysning.
Hovedeffekten ved et slikt system er å spare strømutgifter, gi beboerne riktig belysning, ta miljøet på alvor, og bedre lyskvaliteten for Bærums innbyggere. I systemet ligger det også muligheter for andre SmartCity-tjenester, på sikt skal systemet også brukes til trafikktelling og måling av luftkvalitet. Bærum kommune tester nå de første mobilitetssensorene koblet til gatelys på Fornebu.
Kommunen kan i dag styre lysnivå i hver enkelt lysarmatur. I tillegg har de tilgang til status, varsel om feil, samt energiforbruk i alle armaturer.
"- Dette gir oss muligheten til å redusere energiforbruket betydelig, forbedre lysmiljøet, redusere lysforurensing, samt effektivisere daglig drift og vedlikehold." - Kirill Semenov, prosjektleder i Bærum kommune.
Fornebu er under utvikling til et grønt og urbant byområde og er testarena for kommunens klimaarbeid. Her utnytter kommunen potensialet i løsningen til Datek Light Control. Tilnærmet all utendørs belysning på Fornebu er byttet ut med moderne energieffektive LED-armaturer med Datek styringsnode tilknyttet et IoT-radionettverk. Gater, sykkelveier, underganger, skolegårder, barnehager og fotballbaner har alle belysning som individuelt kan tilpasses de ulike behovene gjennom døgnet. Lyset tennes og slukkes basert på sensorer som måler dagslyset.
Lysarmaturene endrer lysnivåene gjennom døgnet og årstiden basert på ulike behov. Et godt eksempel er dammen ved Telenorbygget, der salamandere er spesielt utsatt for lysforurensning når de er på vandring om våren og høsten. Her bruker kommunen teknologien i lysarmaturene for å senke lysstyrken ned til 20 prosent for at salamanderen ikke skal forstyrres.
"- Det kommer stadig ny kunnskap om hvordan lyset påvirker mennesker og dyr. Smart teknologi gjør det enkelt å tilpasse lysstyrken etter behov. Med det nye styringssystemet er vi forberedt på slike endringer." - Kirill Semenov, prosjektleder i Bærum kommune.
Datek Light Control leverer også styring av lys på idrettsbaner. I Bærum kommune er alle kunstgressbaner og idrettsanlegg styrt av Datek Light Control. Dette gjør at idrettslagene får riktig lys til riktig aktivitet på anleggene. For eksempel kan man ha treningslys på når det er trening og bruke kamplys kun når det er kamper. Dette er både energibesparende og kostnadseffektivt for kommunen.
Med banestyring fra Datek Light Control kan man utnytte anleggene enda bedre og sørge for at enda flere innbyggere i kommunen kan delta i både organisert og uorganisert aktivitet på anleggene. Bærum kommune har vært ekstra opptatt av at flere av innbyggerne skal benytte seg av anleggene.Derfor har de montert en publikumsbryter på mange av anleggene. Bryteren gjør at brukerne selv kan tenne lys på anlegget i kortere perioder. Dette er med på å øke bruken av anleggene, og få flere til å drive uorganisert aktivitet i trygge og gode omgivelser.