Effektivt og energibesparende lysanlegg på Varig Orkla Arena

Varig Orkla Arena har fått nytt lysanlegg med lysstyring fra Datek Light Control.

OMRÅDE CITY
EMNER Lysstyring,   Banestyring,   Idrettsanlegg  
Varig Orkla Arena m Copyright

Behov for mye lys

Travbanen på Fannrem i Orkland kommune er i hovedsak en erstatning for Leangen Travbane som ble lagt ned i 2022. Målet med prosjektet var et anlegg med en plassering, en orientering og dimensjoner som er bedre enn det forrige anlegget.

Banen på 1100 meter er lengst i landet, og med en banebredde på 20-24 meter er det åpenbart behov for mye lys. Selve baneprofilen består av en indre bane, en løpebane og en ytre bane. Banens profil legger vekt på et langt oppløp og gode svinger for å virkelig få frem det beste i hestene.

Anlegget skal også brukes til langt mer enn en travbane, blant annet utstillinger, messer og konserter. Det var derfor viktig å tenke på fleksibilitet i anlegget, sånn at lysstyrken kan styres etter ønske og behov.

Løsningen

For å kunne optimalisere lysnivåer etter behov og faktisk bruk, er all utendørs belysning utstyrt med trådløs styring og overvåkning. DALI-2 drivere sørger for å dimme belysningen helt ned til 10% uten flimmer, eller enda lavere, etter brukernes behov. Kommunikasjonsenheten i hver stolpe og/eller armatur har en integrert GPS for å forenkle igangkjøring av anlegg slik at alle lyspunkter havner rett inn på kartet. Enhetene kommuniserer både med hverandre og med nettskyen slik at systemet er enkelt tilgjengelig for brukere og at det er muligheter for justeringer etter deres behov. Løsningen forenkler også senere drift og vedlikehold, ved for eksempel utskifting av drivere.

Det er vår samarbeidspartner THORN som har levert lyskastere fra serien Altis til arenaen. Lyskasterne oppfyller de tekniske kravene, er energieffektive og skal holde i mange år fremover.

Systemet vil bidra til en økt opplevelse av trygghet og sikkerhet når det er aktivitet i området, samt gjøre området attraktivt også på kveldstid. Dette gjelder også for armaturene på adkomstveier, gangveier og parkeringsplassen.

Varig Orkla Arena

Lysstyring med mobilen

I alle løsninger fra Datek Light Control for idrettsanelgg settes det opp et regelsett. Dette avgjør når det skal være lys på banen. I perioden hvor det er aktivitet og lys på anlegget kan man enkelt via DLC Active, en app på mobiltelefonen, justere lyset til for eksempel 50% når det skal være trening på anlegget. Er det forhold som gjør at det trengs mer lys, for eksempel travløp, kan lysstyrken skrus opp til 100% for å sikre en trygg og god aktivitet på anlegget. Dersom det kun er behov for litt lys ved for eksempel vedlikehold, kan man skru ned til 20% for å passe på at man ikke driver med unødvendig lysforurensning.

I appen er det enkelt for baneansvarlig å legge til/fjerne andre som trenger tilgang til lysstyring.

Vil vite mer om våre løsninger?

Ta gjerne kontakt!


  • Øyvind Sløgedal
    Øyvind Sløgedal Daglig leder Datek Light Control AS
  • Steinar Olsen
    Steinar Olsen Leder Salg Datek Light Control AS