NSB tilsyn

NSB ønsket å erstatte den manuelle overvåkningen. Dette er et godt eksempel på effektiv bruk av automasjon og IoT.

OMRÅDE MOVE
EMNER Flåtestyring,   IoT,   Internet of things  
Flåtestyring tog07

Behovet

NSB benyttet lokomotivførere til overvåkning. De hadde i oppgave å sjekke temperaturen i vognene slik at denne ikke ble for lav, sjekke at vognene hadde strøm og overvåke for brann.
NSB ønsket å erstatte denne manuelle overvåkningen med et system som overvåket de samme tingene (batterispenning, romtemperatur). Datek ble forespurt å lage et slikt system for NSB.


Om løsningen

Løsningen baserer seg på Dateks M2M-plattform, men er tilpasset et overvåkningssystem som dekker NSBs behov. Styringsenheter er montert i nærmere 250 togsett, og alle krav som NSB opprinnelig hadde er tilfredsstilt.

Systemet er også integrert mot mange av NSBs systemer, som Troll, Single Sign-On system, INDB og TIOS (Bane NOR).

Resultatet

Systemet benyttes av NSBs overvåkningssentral DROPS, hvor tilstand på alle tog som ikke er i trafikk overvåkes i sanntid. For tog i trafikk varsles alarmer videre til Troll-systemet.

Systemet har vært lønnsomt for NSB å innføre. Tilbakebetalingstiden (ROI) for systemet er for rekordbøkene. Systemet var spart inn på under tre måneder, inklusive investeringskostnadene for styringsenheter og montering. Dette er et virkelig godt eksempel på effektiv bruk av automasjon og IoT.

«NSB er fornøyd med systemet for tilstandsovervåkning av parkerte tog. Dette er et system som NSB har tillit til og vil fortsette med. Det har vært god økonomi i automatisk tilstandsovervåkning kontra manuell overvåkning.»

Terje Odden - Kontaktansvarlig NSB Materiell Drift

Vil vite mer om
fremtidens IoT?

Ta gjerne kontakt!

  • Datek