Skullerud Idrettsanlegg

Idrettsanlegget ved Skullerudstua i Oslo kommune er til glede for både Rustad IL og kommunens innbyggere. Om vinteren brukes det som et skianlegg, eller i året er det et populært tur- og treningsområde. Hvit snø reflekterer lyset på en helt annen måte enn en skogsvei uten snø. Derfor stilles det helt ulike krav til lysintensitet på de forskjellige årstidene.

OMRÅDE CITY
EMNER Lysstyring,   Idrettsanlegg  
Skullerud1

Intelligent styring av idrettsanlegget

Det er plassert en lysmåler-sensor på anlegget som fanger opp når det er såpass møkt/lyst at anlegget skal tennes og slukkes. Lysmåleren sender signal til administrasjon- og styringssystemet som videreformidler riktige lysnivåer til armaturene. Grunnbelysningen er satt av Oslo kommune og Rustad IL.

Armaturene tenner alltid på 70 % av den totale effekten og dimmes ned til 10 % på nettene i vinterhalvåret. Dette gir et lavt energi- og vedlikeholdsbehov som sikrer lave driftskostnader. Armaturene er koblet opp mot vår sentrale server i nettskyen, og rapporterer om lysnivå, strømtrekk, temperatur og selvsagt eventuelle feil med lyskilden.

Lysstyringssystemet kan enkelt programmeres til de ønskede lysnivåene for de ulike delene av anlegget. I målområdet og ute i traseen med lange nedoverbakker og krappe svinger kan lysintensiteten i armaturene økes, mens traseer med lange og åpne strekninger kan dimmes.

Trenere og ledere i Rustad IL har tilgang til å styre lyset med mobile enheter, PC eller nettbrett.

Hensyn til naturen

Det er spesielt viktig å ta hensyn til lysbruken ute i naturen. I marka er det et rikt dyreliv, og vi må begrense lysforurensningen slik at fisk og andre dyr ikke får ødelagt sin naturlige livs- og døgnsyklus. Når man ferdes i skogen er det mange som ønsker å komme nær naturen og ha fine opplevelser. Mange søker seg ut for å titte på stjernehimmelen og derfor er dette et annet hensyn som må tas når man drifter et belysningsanlegg i skogen. Med vår løsning får man fleksibilitet til å ta hensynet som kreves.

Om løsningen

Energieffektive LED armaturer klarer ikke alene de ulike lys kravene i et slikt anlegg. Det ble derfor tidlig i prosjektet valgt å montere topp moderne lysarmaturer fra Thorn Lighting og Osram med Datek styringsnoder ferdig installert i armaturene.

Datek Light Control sine styringsnoder har en innebygget GPS modul. Med GPS innebygget i armaturene ble installasjonsarbeidet og logistikken svært forenklet for El entreprenøren i dette prosjektet.

Etter hvert som armaturene ble montert og tilført strøm «posisjonerte» de seg automatisk inn i kart og administrasjonssystemet til Datek Light Control. En ekte «Plug & Play» installasjon.

På Skullerud er det installert 33 moderne nye LED armaturer med Datek styringsnoder. Anlegget utvides i starten av 2018 med ny smart belysning på akebakken i det samme området.

Det er også installert 2 DLC Gatewayer i området som fungerer som sentrale kommunikasjonsnoder mellom de enkelte styringsnodene og Datek Light Control sin IoT baserte serverløsning.

Lysdesign fra Veilyskompetanse ved Petter Kristiansen.

Resultatet

Oslo kommune og Skullerud IL har fått et moderne, kostnadseffektivt og miljøvennlig belysningsanlegg.

Vil vite mer om våre løsninger?

Ta gjerne kontakt!

  • Øyvind Sløgedal
    Øyvind Sløgedal Daglig leder Datek Light Control AS
  • Steinar Olsen
    Steinar Olsen Leder Salg Datek Light Control AS