Telia logo

Nå tar vi i bruk NB-IoT i samarbeid med Telia

Ny teknologi gir fokus på miljø og optimalisert drift.

Utebelysningen blir smartere med Narrowband-IoT

Vi har laget en prototype basert på Narrowband-IoT som forenkler implementeringen og driften av smart utebelysning i gater, parker, byrom, fasader, idrettsanlegg, lysløyper og tunneller. Teknologien gjør det mulig å utplassere smarte armaturer nesten uten behov for prosjektering og planlegging. Når et lysarmatur settes opp i en stolpe vil det koble seg opp automatisk med vår server via Telias nett, og rapportere inn sin GPS-posisjon til vår kartapplikasjon.

Lang erfaring med trådløs kommunikasjon og IoT

Trådløs kommunikasjon og IoT er noe vi i Datek har jobbet med siden oppstarten av selskapet i 1997. Intelligente veilys har vært en del av vår hverdag gjennom 14 år, og siden 2006 har vi jobbet med trådløs styring av enkeltarmaturer. Vi har over 100 norske kommuner og alle Statens vegvesens regioner på kundelisten.

Fokus på miljø og optimalisert drift

Det finnes fortsatt mange veilysanlegg som ikke er intelligente og Narrowband-IoT er en av teknologiene vi ser kan øke penetrasjonen av intelligente veilysanlegg. Det antas å være 1,2 millioner veilys i Norge, som står for rundt én prosent (over én terrawatt) av det totale elektriske energiforbruket her til lands. Så potensialet for strømsparing er stort ved modernisering av veilysene og gjøre dem intelligente med dynamisk dimming, skru av armaturer (f.eks. hvert andre armatur) i perioder om natten, skru av armaturer når det ikke er trafikk og tilpasse lys og lysstyrke etter lysforholdene i området.

Det er ikke bare miljø som er viktig for kommunene, men også optimalisering av driften. Lamper melder selv fra dersom det er uregelmessigheter i funksjon og strømtrekk, hvor mange timer har en lyskilde brent, og når det er på tide å bytte den. Noen enkle klikk i vår web-applikasjon gir svar på dette, og her kan man også abonnere på systemmeldinger og alarmer, ta ut rapporter på forbruk, samt definere regelsett og lysprofiler. Nåværende status og alle historiske data på den enkelte lampe er alltid tilgjengelig. Dette brukes til å planlegge vedlikehold på en effektiv måte.

Datek i samarbeid med Telia

Datek har hatt en relasjon til Telia (tidligere NetCom) siden Datek startet opp i 1997. Vi har både vært partner av Telia, leverandør av teknisk infrastruktur til NetCom og distributør for NetCom (blant annet enedistributør av trådløst sentralbord). Narrowband-IoT er noe vi har fulgt med på en god stund nå, og ventet på at skal modnes nok til at vi kan ta det i bruk. Telia Norge var første operatør i Norden med NB-IoT og vi er stolte av å samarbeide med en aktør som ønsker å skape verdi med IoT. Vi ser frem mot videre samarbeid med Telia.

Les pressemelding fra Telia her.