Pick & Place robot

med Hans Petter Grimstad

02.07.2021

Smarthus
Smarte løsninger
Eva Smarthus
Hans petter grimstad

Vi fikk bli med Hans Petter inn på labben for å ta en titt på hans store kjærlighet – en eksotisk Pick & Place robot. Disse robotene brukes ofte i store og moderne produksjonsmiljøer. De automatiserer og effektiviserer prosesser ved å plukke opp deler og plassere dem på riktig sted med en utrolig nøyaktighet. Dette bidrar til å øke produksjonshastigheten og til å håndtere repeterende presisjons oppgaver, slik at du frigjør tid for å fokusere på annet arbeid og utvikling.

Hans Petter, er det egentlig vanlig å ha en slik robot på kontoret?

Det er på ingen måte en vanlig maskin å ha på kontoret. Kall det gjerne min lidenskap eller galskap! Vi var faktisk den første i Europa og nr fem i verden som har akkurat denne maskinen. Det er en stor, men viktig investering. For meg er det en fin sjekk. Jeg vet at hvis jeg klarer å produsere og lage komponentene her – så klarer man helt fint å lage det på en storskala maskin i produksjon.

Så hva gjør egentlig denne roboten så fantastisk?

Fordelene med roboten er helt klart hastigheten og nøyaktigheten. Denne – en Neoden S1 – kan plassere komponenter så små som 0201 med utrolig nøyaktighet ved 4000 komponenter per time. Selv sitter jeg med mikroskop og pinsett for å få det riktig. Du kan jo selv tenke deg hvor fort gjort det er å gjøre feil. Det betyr at jeg kan lage en prototype på et kretskort (eller PCBA) her, sette det i produksjon og vite at det blir riktig med en gang. På den måten slipper jeg masse spørsmål frem og tilbake fra produsenten, som både kan være tidskrevende og frustrerende.

Hva er det beste med jobben din?

Hos Datek føles ikke ut som jeg er på jobb. Jeg jobber med det jeg syntes er spennende og jeg får ta utfordringene helt ut. Hvis man skal ha full kontroll og bli skikkelig flink, så må du gjøre det selv - og gjerne gå litt lenger enn det som er vanlig.

Fordeler ved en Pick & Place Robot
  • Effektivisering
  • Nøyaktighet
  • Automatisering

Smarthus produktene våre

Vil du lese mer om produktene i vår merkevare Eva, ta en tur på nettbutikken vår!

Nice to know

Printed Circuit Board (PCB) og Printed Circuit Board Assembly (PCBA) er begge viktige begreper. Det hender at de brukes om hverandre, men de er faktisk to forskjellige ting.

Hovedforskjellen mellom disse to begrepene er at PCB refererer til et tomt kretskort, mens PCBA refererer til et kort som inneholder alle nødvendige elektroniske komponenter for at kortet skal fungere etter behov.