Mobiloperatørene stenger 2G-nettet

Av Øystein Sigstad

06.05.2022

Smart City
Smarte Byer
2G
Nesodden2

Datek Light Control har i over 15 år levert løsninger for styring av vei- og gatelys, idrettsbaner, parker, havner og mange andre områder i Norge og internasjonalt. Våre enheter i felt oppleves som svært driftssikre og stabile og mange enheter har stått i felt i over 10 år og fungerer som det skal den dag i dag.

I det norske mobilmarkedet planlegger nå operatørene å fase ut og stenge ned 2G-nettet i løpet av 2025. Dette vil påvirke en god del av kundene våre da mange av enhetene fra Datek Light Control benytter 2G som kommunikasjonskanal for datatrafikk til og fra enhetene. Vi var svært tidlig ute med å benytte datakommunikasjon mellom serverne våre og enhetene ute i felt, langs veier og andre bruksområder. Vi har stadig utviklet enhetene våre i takt med nye teknologier og enhetene som plasseres ut i dag har støtte for både 4G og 5G kommunikasjon.

Nå signaliserer altså mobiloperatørene at 2G-nettet vil stenges i løpet av 2025 og vi anbefaler våre kunder å ta grep allerede nå for å sikre en trygg overgang til ny teknologi.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har laget en veileder om slukking av 2G-nettet.

Hva er 2G, 4G og 5G?

2G er en betegnelse for andre generasjons mobiltelefoni, den første digitale mobile taletelefonien som etterfulgte analoge systemer som NMT. 2G har kapasitet for svært enkle dataoverføringer, mens tyngre dataoverføringer trenger kapasiteten som 4G og 5G har. 4G og 5G er IP baserte nettverk og gir vesentlig høyere hastigheter for dataoverføring.


Hvorfor legges 2G-nettet ned?

Telenor og Telia sier at 2G-nettet skal legges ned for å kunne levere enda bedre tjenester over 4G og 5G og for å sikre at utstyr som krever mer kapasitet faktisk får det. Det betyr at det ikke lengre vil være mulig å kommunisere via 2G til utstyr som står ute langs veien, på idrettsbanen eller i parken hvor vi i dag styrer lyset til kundene våre. Mange av våre kunder vil dermed måtte oppgradere sine enheter i felt slik at disse kan kommunisere via 4G og 5G.

Hvordan unngår vi problemer?

Datek Light Control ønsker å ligge i forkant, og sikre våre kunder langsiktige og forutsigbare løsninger. Derfor har Datek tatt frem alternativer til dagens produktportefølje slik at det blir enkelt å bytte til 4G og 5G kompatibelt utstyr. Datek ønsker å innlede samtaler med våre kunder og komme med forslag til løsninger, slik at vi løser utfordringen sammen. Vi ønsker å ivareta kundenes interesser og sikre at samfunnskritiske tjenester ikke blir påvirket av eventuelle endringer fra norske mobiloperatører.

Har du spørsmål om slukking av 2G-nettet? Ta kontakt med Steinar Olsen.