Eva Smarthus - er det virkelig gjort enkelt?

Av Ramin Hasseli

12.11.2021

Smart strøm
Smarthus
Smart Home
Strømsparing
Ramin

Denne uken har jeg vært hos Elisabeth, som jobber i markedsavdelingen i Datek. Under en samtale i lunsjen fortalte hun at hun har en dørlås fra Yale Doorman som ikke er spesielt smart og noen pærer fra Phillips Hue, samt en bekymring for stadig økende strømregninger. Hun ønsket å gjøre hjemmet sitt smartere, men var usikker på hvor hun skulle starte.

For å ruste Elisabeth opp for den nye hverdagen og få et smartere hjem, fikk hun med seg en Eva Hub, Eva Måleravleser, Eva Smart Plug og en Yale Doorman modul.

"Kommer det noen for å installere dette hos meg?"

«Nei, dette tipper jeg du klarer selv. Last ned Eva appen og følg anvisningene». Vi har de siste årene jobbet med å lage løsningen slik at den er enkel å installere selv, derfor var jeg veldig nysgjerrig på om dette faktisk var tilfelle. Jeg dro derfor hjem til Elisabeth for å se om Eva virkelig er smarthus gjort enkelt..

"Ja, det gikk jo greit!"

Nå er huben satt opp og det er klart for å legge inn enheter! Vi starter med å legge inn Eva Måleravleser. Familien har allerede en måler i hanporten til elbilen som de ønsker å benytte videre. Jeg pakket derfor med en splitter som gjør at familien kan bruke Eva Måleravleser og laderens egen måler samtidig. Nå får Elisabeth full oversikt over strømforbruket sitt i sanntid. Dette er veldig aktuelt ettersom det kommer en ny prismodell for nettleie til neste år, nemlig effekttariffen(se nederst i bloggen).

La oss gå over til noe litt mer utfordrende - installere smartmodulen til Yale Doorman.

Her er det flere steg og litt mer utfordrende for en som ikke har gjort det før. Da Elisabeth pusset opp huset, var det en håndverker som installerte låsen, så hun hadde ikke peiling på hvordan dette var gjort. Nå kjenner vi litt ekstra på om veiledningen i appen er god nok.

Joda, ikke like rett frem som de andre produktene, men det gikk fint. Dørlåsen har blitt smart! Hun legger inn resten av familien i appen slik at de kan bruke appen til låse opp eller igjen døren. Nå har Elisabeth full kontroll på om sistemann som går har låst døren etter seg.

Hvordan syntes du dette gikk?

Jeg må innrømme at jeg har tenkt at jeg ikke trenger et smarthus. Min frustrasjon har alltid vært å lete etter husnøklene, så derfor fikk jeg det jeg hadde savnet ved å gjøre døren nøkkelfri. Resten av smarthusverden syntes jeg var litt skummel og unødvendig.

Installeringene gikk overraskende lett! Fine, intuitive guider tar meg gjennom trinnene steg for steg med gode illustrasjoner. For meg, som ikke orker å lese bruksanvisninger før jeg absolutt må, var dette helt topp! Best av alt er at jeg klarte det helt selv.

Jeg liker å ha oversikt og kontroll. Nå kan jeg sjekke at vi har husket å skru av lyset eller låse døra. Og jeg har - som alle andre - plutselig blitt veldig opptatt av strømforbruk! I appen ser jeg hvor mye strøm jeg bruker og på hva. Jeg ser verdien i å styre strømforbruket til tider av døgnet hvor strømmen er billigere.

Eneste problemet jeg har nå er at jeg har lyst å gjøre ALT smart 🤓

Dette installerte Elisabeth
  • Eva Hub
  • Eva App
  • Eva Måleravleser
  • Splitter til Han porten
  • Smartplugg
  • Yale Doorman modul

Hva er egentlig effekttariff?

Med ny nettleietariff fra 1/1-2022 blir man straffet for å bruke mye samtidig. Ettermiddagen er en tid vi bruker mye strøm. Det å ta en dusj, sette på oppvaskmaskin, lage middag og lade elbilen samtidig når du kommer hjem fra jobb vil koste deg dyrt. Da vil strømprisen være høy kombinert med et høyt forbruk, men du vil også risikere å måtte betale en høyere nettleie for hele måneden. Mange nettleieselskaper vil prise nettleien utifra de timene du bruker mest strøm hvert døgn eller hver måned.