Introduksjon til Zigbee

av Thomas Ødelien

10.06.2021

Zigbee
Smarthus
Smarte produkter
Smarte løsninger
Eva Smarthus
Matter
Whitelabel mocup uten tekst

Da jeg nylig startet som utvikler i Datek var smarte hjem noe jeg kjente til som en bruker, men visste lite om teknologien som gjør de smarte produktene mulig. Zigbee var et helt ukjent felt for meg, og det er det nok for mange andre også. Det er likevel et begrep de fleste vil møte på i sin reise mot et smartere hjem og jeg vil derfor dele litt av innsikten jeg har fått uten å gå inn i altfor tekniske detaljer. Denne bloggposten skal i hovedsak ta for meg konseptet «sluttapparater» fra et nybegynners perspektiv og fordelene og mulighetene med dette.

Hva er Zigbee?

Zigbee er et trådløst språk som benyttes i en rekke industrier innenfor tingenes internett(IoT) og har fordelen med at det baserer seg på åpne standarder. Dette betyr at enheter og hubber fra forskjellige produsenter kan kobles sammen og snakke med hverandre. Dette gjør det mulig å velge mellom et bredt utvalg produkter - alt fra veltestet kvalitet til billig teknologi fra en ukjent leverandør. Zigbee lager et kryptert og selvreparerende maskenettverk som består av tre forskjellige typer enhetstyper – Koordinatorer, Rutere og sluttapparater. Koordinatoren vil typisk være en smart hub som Eva eller Alexa som det kun finnes en av og er kjernen i nettverket. Rutere er enheter som løser oppgaver i smart huset, men fungerer også som signalforsterker og gjør det mulig for nettverket å vokse i antall enheter og rekkevidde. Disse enhetene må som regel være koblet til strøm siden de ofte videresender mye nettrafikk; typiske ruter-produkter er smart plugger og smarte lyspærer.

Eva Hub


ZigBee sin store fordel sammenlignet med andre trådløse teknologier er muligheten til å sette opp “sluttapparater” som ikke trenger kabler eller å være koblet til strøm. Disse sluttapparatene kan settes/legges/monteres overalt og kan ha batterilevetid på flere år! Med noen godt plassert rutere har disse sluttapparatene også god rekkevidde. Grunnen til at det er mulig med strømsparende enheter er mer effektiv energibruk når det kommer til meldingene den sender over nettet og en strømsparende modus som gir muligheten til å gå i dvale. Dette gjør Zigbee velegnet til batteridrevent utstyr i smart hjem der det ikke er lett tilgang til strømkontakter og gir mange spennende bruksområder. Vi undersøker denne gang bruksmuligheter for slike sluttapparater og hvordan dette kan øke kvaliteten på hverdagen!


Et brukervennlig liv

Med Zigbee kan man ha batteridrevne brytere og kontrollere der hvor det er mest praktisk - uten å måtte være koblet til strøm i veggen. Dette gir mulighet til å justere for lys, lyd og varme når det trengs ved å ha en kontroller liggende på bordet ved sofaen. På denne måten slipper man å reise seg og skru av lyset ved døra og man har alltid kontrollen der man er.

Via smart hubben til eva og stemningsbryter kan man sette stemningen i hele huset ved å velge hvilken modus man er i. Kanskje ønskes det en annen lystemperatur i huset om kvelden enn om morgenen, eller hva med å gjøre alt klart for ferie med et knappetrykk?

Trådløse brytere og kontrollere kan kobles opp og brukes til alt som er koblet til Zigbee-nettverket via smart hubben. Her overlates mye av muligheten til smarthus eieren som kan bruke hodet og fantasien til å lage den perfekte smarthusløsningen.

Sikkerhet for hjemmet

Med godt utplasserte sluttapparater kan man ha full oversikt over huset – selv når man ikke er hjemme! Bevegelsessensor kan settes opp i interesseområder hjelpe deg å holde oversikt om det er noe som beveger seg i huset. Dette kan lett kobles opp til å styre andre enheter som lys og alarmer.

Med smarte dørlåser kan man sørge for at hoved- og verandadøren alltid er låst om natten og hva med muligheten til å åpne trådløst når du er på ferie for noen som trenger å komme inn. Dette kan være nødvendig for eksempel om du må slippe et familiemedlem inn for å vanne planter eller når det blir levert en pakke på døra når man er på jobb.

Det lar seg også lett installere magnetiske dør- og vindussensorer. Dette er en liten gjør at man alltid kan holde full oversikt om det er noe som er eller har blitt åpnet og kan utløse alarm. Kan også brukes til å automatisere andre hendelser som lys og varme som for eksempel skru av panelovnen under vinduet når vinduer er åpent for å slippe unødvendige strømkostnader. Få et varsel når du går ut døra om at vinduet i andre etasje fortsatt er åpent, så slipper du å komme på det når du er på hytta.

Et smart bruk smarthusløsningen kan være å skru av og på tilfeldige lys eller skjermer når du er på ferie da dette kan virke avskrekkende på potensielle tyver.

Full kontroll over klima og luftkvalitet

Med trådløse sensorer kan man overvåke og ha full kontroll over klimaet og luften vi puster. Dette kan gi oss bedre komfort, helse, og energi. Med en værstasjon kan man måle temperatur og luftfuktighet og kan bruke denne informasjonen til å sette på aircondition eller luftfukteren. Dette kan holde huset godt og varmt om vinteren eller kjølig på varme sommerdager.

Det finnes også luftkvalitetssensorer som kan måle kvaliteten på luften vi puster – en co2 måler kan finne ut om vi puster «gammel» luft og om det er på tide å åpne et vindu. Det er også mulig å måle skadelige stoffer i luften som ellers ville vært vanskelige å oppdage – som høye nivåer av radon, VOC’s og formaldehyd. Hva med å koble denne måleren opp til en luftrenser som slås på når det blir oppdaget høye nivåer?

Skadekontroll

Dersom du får den gnagende følelsen om du glemte å skru av komfyren før du gikk ut av huset kan du ha en komfyrvakt som skrur automatisk komfyren av dersom det oppdager røykutvikling - eller rett og slett bare skru av hele komfyren dersom du er i tvil med et tastetrykk.

Med Eva vannsensor kan man oppdage vannlekkasjer med en gang. Ved å legge batteridrevne vannsensorer på vaskerommet kan man oppdage om det er vann på gulvet – eier blir så underrettet og hovedkranen blir automatisk skrudd av via en smart vannventil koblet til nettverket.

Ved å koble en røkvarslet til et smarthjem kan man bli varslet om røykutvikling i huset selv når man ikke er hjemme. Det er også mulig å for eksempel låse opp ytterdøren med smart låsen og blinke med alle lys når en alarm utløses slik at det er enkelt å komme seg ut (og inn) av huset!

Man blir anbefalt å ikke lade mobilen om natta siden det kan begynne å brenne og skape giftig røyk. En måte å løse dette problemet med er strømkutt. Dette er enheter som der spesial designet til å automatisk slå av ladning av elektrisk utsyr ved røykutvikling.

Det mange god grunner til å gjøre huset smartere og kan gjøre hverdagen både lettere, sunnere, tryggere – og ikke minst er det utrolig spennende å følge alle løsningene som stadig blir bedre. Det er mulig å starte enkelt og bygge på med løsninger etter som man trenger det.

Datek benyttet Zigbee de første årene innenfor styring av veilys og brukte erfaringen fra dette videre til smarthusprodukter som smarthubben Eva og andre smarte enheter. Disse enhetene snakker og kan brukes med andre systemer og vice versa. Vi i Datek har jobbet lenge med Zigbee og har vært medlem av Connectivity Standard Alliance siden 2006 og utvider stadig sin kompetanse på dette området. Datek har kompetansen og erfaringen nødvendig for å utvikle ledende smarthusprodukter basert på Zigbee. Ta gjerne kontakt med oss dersom du lurer på noe angående denne teknologien.

End devices:
  • Bevegelsessensor (Eva) - Sette på lys i rom når man kommer inn. Endre «mood». Alarm
  • Magnetisk dør/vindu sensor
  • Vannsensor
  • Switches/Knapper/Kontrollere /Fjernkontroll
  • Værmåler Temperatur / Luftfuktighet
  • Luftkvalitetsmåler - Radon, Co2, VOC,
  • Røykvarsler
  • Vannmåler
  • Vannventil
  • Dørlås
  • Dørklokke
  • Alarm / blinkende lys
  • Komfyrvakt
  • Strømkutt

Les mer om våre produkter på Eva - Smarthus gjort enkelt!