Senk skuldrene med smart hytte

Av Bjørn Sæterøy

22.12.2021

Smart strøm
Smarthus
Smart hytte
Hytte Stemning

Jeg synes teknologi er noe av det mest spennende i denne verden. Da er det ikke teknologien i seg selv jeg er så fascinert av, men mer hva jeg kan få ut av den. Duppeditter finnes det nok av, men duppeditter som jobber sammen for å gjøre mitt liv enklere, bedre, tryggere, mer komfortabelt OG mer bærekraftig ser jeg ikke like ofte.


Hytta vår har blitt smart

I min familie er vi godt over middels glad i å gå på ski. Ingen av oss har flust med ledig tid, men den tida vi har blir ofte brukt på fjellet. På hytta har vi derfor noen smarthus-duppeditter som virkelig gjør jobben og som gjør at vi raskt og enkelt får hvilepuls og kommer i «hyttemodus».

Når vi kommer frem trenger vi ikke å tenke på om vi har fått med oss nøklene. Det er bare å slå koden på den elektroniske låsen. «Varslings-modus» som ble aktivert da vi reiste fra hytta sist blir også automatisk deaktivert.

Rett innenfor døra har vi en stemningsbryter. Stemningsbryteren har 6 knapper og ser sånn her ut:

stemningsbryter
Når du kjøper Eva stemningsbryter følger det med klistrelapper slik at du selv kan velge hvilke knapper som skal styre hva.

Skreddersydde stemninger

  • Knapp 1 – Slapp av, du er på hytta. Slår på alt lys, setter opp varmen til 20 grader (om jeg ikke har gjort det dagen før via appen), «borte-lys-modus» deaktiveres og vannet åpnes.
  • Knapp 2 – Reise fra hytta. Slår av alt lys (via smarte dimmere og smartplugger som styrer «dumme» lyskilder) og smarte lyspærer og smarte LEDer), setter alle varmekabler (via smart termostat) og panelovner (via smartplugger i termostatmodus) på 12 grader, kobler ut Nespresso-maskinen (via smartplugg), aktiverer automatisk «borte-lys-modus» (lyset av og på sånn at det ser ut til at det er folk her selv om ingen er hjemme), vannet stenges og «varslings-modus» aktiveres (dør/vindus sensorer, bevegelsessensorer) slik at vaktmestertjenesten på Hafjell får melding om noen skulle bryte seg inn.
  • Knapp 3 – Natta. Slår av alt lys og Nespresso-maskinen
  • Knapp 4 – Mor´n du. Slår på alt lys og Nespresso-maskinen
  • Knapp 5 og 6 – Dimmerknapper. Koblet til smarte pærer og dimmere i stue/spisestue/kjøkken-området slik at jeg enkelt kan dimme lyset opp eller ned.


Problemfri ankomst og avreise

Med et trykk på Knapp 1 når vi ankommer får vi hvilepuls umiddelbart. Med et trykk på Knapp 2 når vi skal reise sikrer vi hytta og sørger for at vi ikke fyrer for kråka når vi ikke er der. I tillegg kan jeg også nevne at vi har en elektronisk dørlås slik at vi ikke trenger å lure på om vi husket å låse mens vi kjører nedover langs Mjøsa på vei tilbake til Drammen.

Hytte Jul